catering na receptę

Silny układ odpornościowy

Poszczególne składniki diety oraz ogólny stan zdrowia wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Sam fakt utrzymywania odpowiedniej masy ciała sprzyja jego efektywnemu odpowiadaniu na zagrożenia dla organizmu. Prawdopodobnie wynika to w dużej mierze z faktu, że osoby szczupłe zazwyczaj spożywają mniej tłuszczu, tłuszczu zwierzęcego, cholesterolu i białka zwierzęcego. Te składniki osłabiają pracę układu odpornościowego. „Tłuszcz” obejmuje każdy rodzaj tłuszczu – nawet powszechnie uważane za zdrowe oleje wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie tego układu.

Z tego względu nasza dieta ma niską zawartość tych substancji. Dodatkowo, jest ona pełna fitozwiązków – składników wytwarzanych przez układ odpornościowy roślin, odpowiedzialnych za ich kolor, smak i zapach. Po ich spożyciu nasz układ immunologiczny może je wykorzystać na swoje potrzeby. Podobnie dzieje się z aktywnymi biologicznie substancjami zawartymi w grzybach. Z tego powodu są one częstym składnikiem potraw Diety na Receptę. Przykładowo, badania wykazują, że zwykła biała pieczarka jest w stanie zwiększyć wydzielanie głównego przeciwciała obecnego w ślinie (wydzielnicza immunoglobulina A) aż o połowę!

Źródła:
Beck MA. Dietary oxidative stress and the potentiation of viral infection. Annu Rev Nutr. 1998;18:93-116.
Calder PC. Dietary fatty acids and lymphocyte functions. Proc Nutr Soc. 1998 Nov;57(4):487-502.
Jeong SC, Koyyalamudi SR, Pang G. Dietary intake of Agaricus bisporus white button mushroom accelerates salivary immunoglobulin A secretion in healthy volunteers. Nutrition 2012;28:527-531.

Dane kontaktowe:

tel: 517 636 830
email: info@jarmuz.com.pl

Dane adresowe:

Jarmuż Catering
NIP: 626-209-61-45
BDO: 000509387