Poszczególne składniki diety oraz ogólny stan zdrowia wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Sam fakt utrzymywania odpowiedniej masy ciała sprzyja jego efektywnemu odpowiadaniu na zagrożenia dla organizmu. Prawdopodobnie wynika to w dużej mierze z faktu, że osoby szczupłe zazwyczaj spożywają mniej tłuszczu, tłuszczu zwierzęcego, cholesterolu i białka zwierzęcego. Te składniki osłabiają pracę układu odpornościowego. „Tłuszcz” obejmuje każdy rodzaj tłuszczu – nawet powszechnie uważane za zdrowe oleje wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie tego układu.
Z tego względu nasza dieta ma niską zawartość tych substancji. Dodatkowo, jest ona pełna fitozwiązków – składników wytwarzanych przez układ odpornościowy roślin, odpowiedzialnych za ich kolor, smak i zapach. Po ich spożyciu nasz układ immunologiczny może je wykorzystać na swoje potrzeby. Podobnie dzieje się z aktywnymi biologicznie substancjami zawartymi w grzybach. Z tego powodu są one częstym składnikiem potraw Diety na Receptę. Przykładowo, badania wykazują, że zwykła biała pieczarka jest w stanie zwiększyć wydzielanie głównego przeciwciała obecnego w ślinie (wydzielnicza immunoglobulina A) aż o połowę!
Źródła:
Beck MA. Dietary oxidative stress and the potentiation of viral infection. Annu Rev Nutr. 1998;18:93-116.
Calder PC. Dietary fatty acids and lymphocyte functions. Proc Nutr Soc. 1998 Nov;57(4):487-502.
Jeong SC, Koyyalamudi SR, Pang G. Dietary intake of Agaricus bisporus white button mushroom accelerates salivary immunoglobulin A secretion in healthy volunteers. Nutrition 2012;28:527-531.