Aktualnie istniejące systemy żywnościowe i diety są odpowiedzialne za 70% eksploatacji słodkiej wody i gruntów uprawnych oraz za 25% emisji gazów cieplarnianych.
Dieta planetarna lub zwana często także fleksitariańską jest dla osób chcących zmienić swoją dietę na bardziej roślinną, ale bez całkowitej rezygnacji z produktów zwierzęcych. Określenie „fleksitarianizm” to połączenie dwóch słów: „flexible” (elastyczny) oraz „vegetarian” (wegetariański) dając elastyczny wegetarianizm. Nie trzeba całkowicie eliminować produktów odzwierzęcych ze swojej diety, aby osiągnąć korzyści zdrowotne związane z wegetarianizmem oraz zatroszczyć się o dobro naszej planety.
Założenia diety zostały opracowane przez komisję The EAT – Lancet Commission on Food, Planet, Health, w której skład wchodzi 37 naukowców z całego świata. Dieta opiera się głównie warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych oraz pełnych zbożach natomiast ogranicza spożycie mięsa, nabiału, jajek oraz ryb.
Potrawy przygotowujemy z najwyższej jakości świeżych składników, częściowo pochodzących z upraw organicznych. Nie stosujemy przemysłowych półproduktów gastronomicznych i spożywczych, sztucznych dodatków, konserwantów, ani ulepszaczy smaku. Inspiracje kulinarne czerpiemy zarówno z kuchni polskiej, jak i międzynarodowej. Najchętniej korzystamy z produktów sezonowych oraz lokalnych (więcej). Poniżej znajdują się dostępne opcje zestawów posiłków wraz z cenami oraz przykładowe menu:
- catering dietetyczny zestawu wszystkich 5 posiłków – cena 137 zł
- catering dietetyczny zestawu „kompaktowy” (drugie śniadanie, obiad, podwieczorek-zupa) – cena 85,5 zł
- ceny zestawów aktualizowane są raz w tygodniu w oparciu o aktualne menu i ceny używanych produktów
- zestaw może obejmować również dowolnie wybrane 3 lub 4 posiłki – cena ustalana stosownie
- w zależności od potrzeb można zamówić kaloryczność pomiędzy 1400 a 2000 kcal dziennie
- podane powyżej kaloryczności dotyczą pełnego zestawu i w przypadku zestawu „kompaktowego” są proporcjonalnie mniejsze