catering na receptę

Catering dietetyczny – fleksitariańska dieta planetarna – dla zdrowia i planety

Aktualnie istniejące systemy żywnościowe i diety są odpowiedzialne za 70% eksploatacji słodkiej wody i gruntów uprawnych oraz za 25% emisji gazów cieplarnianych.

Dieta planetarna lub zwana często także fleksitariańską jest dla osób chcących zmienić swoją dietę na bardziej roślinną, ale bez całkowitej rezygnacji z produktów zwierzęcych. Określenie „fleksitarianizm” to połączenie dwóch słów: „flexible” (elastyczny) oraz „vegetarian” (wegetariański) dając elastyczny wegetarianizm. Nie trzeba całkowicie eliminować produktów odzwierzęcych ze swojej diety, aby osiągnąć korzyści zdrowotne związane z wegetarianizmem oraz zatroszczyć się o dobro naszej planety.

Założenia diety zostały opracowane przez komisję The EAT – Lancet Commission on Food, Planet, Health, w której skład wchodzi 37 naukowców z całego świata. Dieta opiera się głównie warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych oraz pełnych zbożach natomiast ogranicza spożycie mięsa, nabiału, jajek oraz ryb.

Potrawy przygotowujemy z najwyższej jakości świeżych składników, częściowo pochodzących z upraw organicznych. Nie stosujemy przemysłowych półproduktów gastronomicznych i spożywczych, sztucznych dodatków, konserwantów, ani ulepszaczy smaku. Inspiracje kulinarne czerpiemy zarówno z kuchni polskiej, jak i międzynarodowej. Najchętniej korzystamy z produktów sezonowych oraz lokalnych (więcej). Poniżej znajdują się dostępne opcje zestawów posiłków wraz z cenami oraz przykładowe menu:

  • catering dietetyczny zestawu wszystkich 5 posiłków – cena 93 zł
  • catering dietetyczny zestawu „kompaktowy” (drugie śniadanie, obiad, podwieczorek-zupa) – cena 66 zł
  • zestaw może obejmować również dowolnie wybrane 3 lub 4 posiłki – cena ustalana stosownie
  • w zależności od potrzeb można zamówić kaloryczność pomiędzy 1400 a 2000 kcal dziennie
  • podane powyżej kaloryczności dotyczą pełnego zestawu i w przypadku zestawu „kompaktowego” są proporcjonalnie mniejsze
Zamów dietę planetarną...
Śniadanie

Śniadanie

wiosenna pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem i miętą,
sałata mieszana z rzodkiewką i świeżym ogórkiem,
chipsy z pieczonej tortilli kukurydzianej
Drugie

Drugie

kremowy tofurnik
na spodzie z migdałów i suszonych na słońcu moreli z owocową galaretką
sałatka z cykorii z roszponką i jabłkiem
Obiad

Obiad

potrawka z indyka z młodym bobem, szparagami i świeżym tymiankiem
organiczna niepalona kasza gryczana ze świeżą natką pietruszki
wiosenna surówka z czerwonej kapusty, botwinki i świeżego kopru
Podwieczorek

Podwieczorek

zupa z czerwonej i zielonej soczewicy z jarmużem,
selerem naciowym oraz świeżymi pomidorami
Kolacja

Kolacja

aromatyczny orientalny mus z pieczonej papryki i orzechów pekan
sałata z rukoli, ogórka, pomidorków cherry i czerwonej cebuli
surowe frytki z marchewki i selera naciowego

Dane kontaktowe:

tel: 607 678 885
email:
info@jarmuz.com.pl

Dane adresowe:

Jarmuż Catering
ul. Suwak 4
02-676 Warszawa
NIP: 626-209-61-45