W ciągu ostatnich lat wykonany został olbrzymi postęp w badaniach naukowych dotyczących związku pomiędzy odżywianiem a zdrowiem. Nowoczesne zalecenia z obszaru medycyny żywienia idą w modyfikacji diety zdecydowanie dalej niż tradycyjne zalecenia dietetyczne, stosowane dotąd w poszczególnych schorzeniach. Skuteczność terapii żywieniowej jest często większa niż̇ innych procedur medycznych, a dodatkowo jest ona pozbawiona ryzyka komplikacji i groźnych skutków ubocznych – potwierdzają to badania naukowe w zakresie:
- Wysoki cholesterol
- Nadciśnienie tętnicze
- Choroba niedokrwienna serca (tzw. choroba wieńcowa)
- Cukrzyca typu drugiego
- Reumatoidalne zesztywnienie stawów, zapalenie stawów
- Choroba Hashimoto i inne choroby autoimmunologiczne
- Rak piersi oraz rak prostaty
Medycyna żywienia jest częścią tzw. medycyny stylu życia – nowego kierunku, określanego coraz częściej (np. na łamach prestiżowych czasopism medycznych, takich jak Journal of the American Medical Association czy tygodnik The Times), jako medycyna XXI wieku. Według Amerykańskiej Akademii Medycyny Prewencyjnej (American College of Preventive Medicine) właśnie ona powinna być podstawowym elementem zapobiegania większości chorób, które nękają społeczeństwa uprzemysłowione (w tym Polaków).