catering na receptę

Catering dietetyczny – dieta dr Ewy Dąbrowskiej (post warzywno-owocowy)

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej (post warzywno-owocowy)  ma charakter głodówki leczniczej, stosowanej jako okresowa kuracja – dostarcza enzymów, mikroelementów, witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa organizm, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy oraz przywraca równowagę przemiany materii. W okresie postu można spożywać wyłącznie posiłki przygotowane ze świeżych warzyw (zarówno surowych jak i gotowanych, ale z wyłączeniem ziemniaków, grzybów, fasolki szparagowej, groszku) oraz niewielkiej ilości wybranych owoców (cytryna, jabłko, grapefruit). Bardzo ważnymi elementami diety są naturalny zakwas buraczany oraz naturalne kiszonki – mają one charakter probiotyków, a dodatkowo zakwas buraczany pomaga domowym sposobem monitorować szczelność bariery jelitowej. Podaż kalorii w okresie postu jest zredukowana do około 600-800 kcal – przy podaży kalorii nie przekraczającej 800 kcal uczucie głodu powinno zaniknąć; przy czym podaż kalorii nie powinna być też mniejsza niż 600 kcal, aby zapewnić organizmowi niezbędne witaminy i mikroelementy. W czasie postu zabronione jest również spożywanie alkoholu, picie kawy i mocnej herbaty, napojów słodzonych itp. – przy sumiennym przestrzeganiu tych zaleceń dużo szybciej znika uczucie głodu. Maksymalny okres stosowania postu wynosi 6 tygodni, a po jego zakończeniu zaleca się włączenie na stałe naturalnego pokarmu opartego na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z niewielkim dodatkiem produktów zwierzęcych – czyli dokładnie takiej, jak nasza dieta długowieczności

Przygotowując catering dietetyczny dla diety warzywno-owocowej nie stosujemy żadnego tłuszczu (nawet oleju, oliwy), przemysłowych półproduktów gastronomicznych i spożywczych, sztucznych dodatków, konserwantów, ani ulepszaczy smaku. Inspiracje kulinarne czerpiemy zarówno z kuchni polskiej, jak i międzynarodowej. Najchętniej korzystamy z produktów sezonowych oraz lokalnych (więcej). Poniżej znajdują się dostępne opcje zestawów posiłków wraz z cenami oraz przykładowe menu:

  • catering dietetyczny zestawu wszystkich 5 posiłków – cena 80 zł
  • catering dietetyczny zestawu „do pracy” (śniadanie, obiad, podwieczorek-zupa) – cena 55 zł
  • zestaw może obejmować także dowolnie wybrane 3 lub 4 posiłki – cena ustalana stosownie
  • dieta ma jedną kaloryczność wynoszącą pomiędzy 600 a 800 kcal dziennie
  • podana powyżej kaloryczność dotyczy pełnego zestawu i w przypadku zestawu „do pracy” jest proporcjonalnie mniejsza

Masz pytania? Skontaktuj się z nami…

Zamów dietę dr Dąbrowskiej...
Śniadanie

Śniadanie

buraczki na ciepło
surówka z selera korzeniowego z jabłkami i cynamonem
własnego wyrobu zakwas buraczany
Drugie śniadanie

Drugie śniadanie

sałatka z cykorii z roszponką i jabłkiem
Obiad

Obiad

gołąbki wypełnione warzywami
surówka z ogórków kiszonych i czerwonej cebuli
Podwieczorek

Podwieczorek

kapuśniak z kiszonej kapusty z pokrojonymi warzywami korzeniowymi
Kolacja

Kolacja

warzywne ratatouille z cukini, marchewki i pomidorów
doprawione świeżymi ziołami
podane z plasterkami surowej kalarepy

Dane kontaktowe:

tel: 607 678 885
email:
info@jarmuz.com.pl

Dane adresowe:

Jarmuż Catering
ul. Suwak 4
02-676 Warszawa
NIP: 626-209-61-45