catering na receptę

Rak piersi

Zróżnicowanie śmiertelności na raka piersi waha się sześciokrotnie pomiędzy poszczególnymi obszarami świata. Najwyższa jest ona w Ameryce Północnej i Europie Zachodniej. Czym tłumaczyć aż tak dużą różnicę? Badania sugerują, że dieta ma bezpośredni wpływ na gospodarkę hormonalną jak i stopień otłuszczenia ciała, późniejsze lub wcześniejsze wystąpienie pierwszej miesiączki i stężenia hormonów płciowych.

Badania wykazały niższe ryzyko nawrotu choroby wśród kobiet z nowotworem piersi, które stosowały się do wysokobłonnikowych, niskotłuszczowych diet niż w przypadku stosowania zmian w sposobie żywienia z uwzględnieniem przeciętnie zalecanego spożycia tłuszczu i błonnika. Jak wytłumaczyć ich korzystniejsze działanie? Niższe spożycie tłuszczu w mniejszym stopniu stymuluje wydzielanie żeńskich hormonów płciowych. Dodatkowo, błonnik wiąże nadmiar estrogenów w jelicie, jeszcze bardziej zmniejszając w ten sposób ich stężenia we krwi.
Nasza dieta w 100% realizuje powyższe założenia. W celu dalszego spotęgowania korzystnych dla zdrowia efektów regularnie wzbogacamy dietę o grzyby – zawarte w nich substancje zmniejszają aktywność enzymu aromatazy, odpowiedzialnego za syntezę estrogenów z innych hormonów. Kluczem do sukcesu wydaje się być również wysoka podaż w naszej diecie fitozwiązków (substancji wytwarzanych przez układ odpornościowy roślin, odpowiedzialnych za ich kolor, smak i zapach). Unieszkodliwiają one związki rakotwórcze, chronią, a nawet naprawiają uszkodzony materiał genetyczny, utrudniają rozwój nowotworu, a także wspomagają niszczenie komórek nowotworowych.

Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami zaleca osobom po przebytej chorobie stosowanie zdrowego stylu życia, a przede wszystkim diety w celu zmniejszania ryzyka jej nawrotu. Nasza dieta to najlepszy wybór pod tym kątem. W zależności od stanu osoby chorej i trybu leczenia, może ona być stosowana w porozumieniu z lekarzem prowadzącym dla jego wspomagania.

Zachęcamy do obejrzenia maksymalnie skondensowanego (3 minuty) wykładu Deana Ornisha – jednego z najwybitniejszych naukowców zajmujących się medycyną prewencyjną. Druga część poświęcona jest rewolucyjnemu badaniu, które wykazało w pełni kontrolowanych warunkach klinicznych, że styl życia wpływa na tzw. ekspresję genów odpowiedzialnych za rozwój nowotworu:

Źródła:
Hebert JR, Rosen A. Nutritional, socioeconomic, and reproductive factors in relation to female breast cancer mortality: findings from a cross-national study. Cancer Detect Prev 1996;20(3):234-44.
World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington, DC: AICR, 2007
Chlebowski RT, Blackburn GL, Thomson CA, Nixon DW, Shapiro A, Hoy MK, Goodman MT, Giuliano AE, Karanja N, McAndrew P, Hudis C, Butler J, Merkel D, Kristal A, Caan B, Michaelson R, Vinciguerra V, Del Prete S, Winkler M, Hall R, Simon M, Winters BL, Elashoff RM. Dietary fat reduction and breast cancer outcome: interim efficacy results from the Women’s Intervention Nutrition Study. J Natl Cancer Inst. 2006 Dec 20; 98(24):1767-76.
Adams LS, Chen S. Phytochemicals for breast cancer prevention by targeting aromatase. Front Biosci. 2009 Jan 1;14:3846-63.
Davies NJ, Batehup L, Thomas R. The role of diet and physical activity in breast, colorectal, and prostate cancer survivorship: a review of the literature. Br J Cancer. 2011 Nov 8;105 Suppl 1:S52-73.

Dane kontaktowe:

tel: 607 678 885
email:
info@jarmuz.com.pl

Dane adresowe:

Jarmuż Catering
ul. Suwak 4
02-676 Warszawa
NIP: 626-209-61-45