catering na receptę

Hashimoto i inne choroby autoimmunologiczne

Układ odpornościowy to nie tylko biologiczna maszyneria nakierowana na unieszkodliwianie i niszczenie patogenów, ale też skomplikowany system wewnętrznej kontroli, który w odpowiednim momencie hamuje jego działanie oraz zapobiega atakowaniu własnych tkanek. Kiedy przestaje on poprawnie funkcjonować, mogą rozwinąć się choroby autoimmunologiczne, takie jak m.in. choroba hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów czy też stwardnienie rozsiane.

Funkcjonowanie układu immunologicznego jest ściśle związane ze sposobem żywienia. Spożywane przez nas składniki pokarmowe w większy lub mniejszy sposób wzbudzają jego reakcję. Musi on również chronić organizm przed bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami obecnymi w produktach spożywczych. Z tego względu najskuteczniejszą metodą jego wyciszenia jest… głodówka. Nie jest to jednak rozwiązanie możliwe do zastosowania na dłuższą metę w związku z tym naukowcy zbadali jaki rodzaj diety przynosi zbliżone do niej efekty, czyli w największym stopniu obniża jego aktywność, ale jednocześnie pozwala na długoterminowe stosowanie.

Co udało się ustalić? Istnieje kilka grup produktów o szczególnie „zaczepnym” działaniu względem układu odpornościowego. Są to przede wszystkim produkty zbożowe zawierające gluten (między innymi pszenica, jęczmień, żyto) oraz nabiał. Jest też kilka innych kategorii produktów mogących wpływać na układ immunologiczny (warzywa psiankowate, mięso, rośliny strączkowe, zboża bezglutenowe, rafinowane węglowodany, dodatki do żywności stosowane w przemyśle spożywczym), ale ich wpływ jest bardziej indywidualny. Najnowsze badania prowadzą w kierunku związku pomiędzy zwiększoną przepuszczalnością bariery jelitowej (tzw. leaky gut) a chorobami autoimmunologicznymi – wskutek tego zjawiska do krwioobiegu dostają się o wiele bardziej złożone cząsteczki niż proste cukry, tłuszcze czy aminokwasy. Układ odpornościowy rozpoznaje takie cząsteczki jako patogeny i zaczyna je atakować, natomiast problem zaczyna się w momencie, kiedy dochodzi do tzw. reakcji krzyżowej polegającej na tym, że te same sekwencje białek występują zarówno w naszych własnych organach jak i w pożywieniu wskutek czego układ odpornościowy zaczyna niszczyć niektóre z naszych własnych tkanek (w szczególności np. tarczycę – w przypadku choroby hashimoto czy trzustkę – w przypadku cukrzycy typu pierwszego).

W badaniach laboratoryjnych wykazano, że spożycie glutenu zmniejsza na jakiś czas szczelność bariery jelitowej, przy czym w przypadku zdrowych osób, nie powoduje to żadnych groźnych konsekwencji. Często nie ma sposobu, żeby ustalić skąd zatem bierze się nadmierna odpowiedź immunologiczna u niektórych osób – hipotezy w tym zakresie prowadzą w kierunku wielu możliwych czynników środowiskowych tj. infekcje wirusowe, leczenie antybiotykami czy też lekami przeciwzapalnymi, toksyczne substancje chemiczne itd.

Choroby autoimmunologiczne stanowią bardzo szeroki wachlarz i są powiązane z bardzo wieloma aspektami fizjologii oraz biochemii organizmu. Trudno w ciemno odpowiedzieć na pytanie „jaka dieta w hashimoto” czy innej chorobie autoimmunologicznej… W pewnym uproszczeniu można powiedzieć, że najczęstsze zalecenia żywieniowe zawierają się w spektrum pomiędzy dietą bezglutenową i bezmleczną a ścisłym tzw. protokołem autoimmunologicznym. W niektórych przypadkach na początku leczenia bywa też stosowany post leczniczy. W każdym razie wysiłek skierowany jest z jednej strony na utrzymanie integralności bariery jelitowej, a z drugiej strony na eliminację pokarmów powodujących nadmierną odpowiedź autoimmunologiczną.

Źródła:

Müller H, de Toledo FW, Resch KL. Fasting followed by vegetarian diet in patients with rheumatoid arthritis: a systematic review. Scand J Rheumatol. 2001;30(1):1-10.
Rennie KL, Hughes J, Lang R, Jebb SA. Nutritional management of rheumatoid arthritis: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2003 Apr;16(2):97-109.
Hafström I, Ringertz B, Spångberg A, von Zweigbergk L, Brannemark S, Nylander I, Rönnelid J, Laasonen L, Klareskog L. A vegan diet free of gluten improves the signs and symptoms of rheumatoid arthritis: the effects on arthritis correlate with a reduction in antibodies to food antigens. Rheumatology (Oxford). 2001 Oct;40(10):1175-9.
Elkan AC, Sjöberg B, Kolsrud B, Ringertz B, Hafström I, Frostegård J. Gluten-free vegan diet induces decreased LDL and oxidized LDL levels and raised atheroprotective natural antibodies against phosphorylcholine in patients with rheumatoid arthritis: a randomized study. Arthritis Res Ther. 2008;10(2):R34.
Swank RL, Goodwin J. Review of MS patient survival on a Swank low saturated fat diet. Nutrition. 2003 Feb;19(2):161-2.

Dane kontaktowe:

tel: 607 678 885
email:
info@jarmuz.com.pl

Dane adresowe:

Jarmuż Catering
ul. Suwak 4
02-676 Warszawa
NIP: 626-209-61-45