catering na receptę

Wysoki cholesterol

Wysokie stężenia cholesterolu zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, będących główną przyczyną zgonów w Polsce i na świecie. Problem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu dotyka osoby w coraz młodszym wieku – Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca obecnie jego rutynową kontrolę już w dzieciństwie! Dzieje się tak głównie za sprawą niewłaściwej diety obfitującej w tłuszcz.

Nawet jeśli cholesterol mieści się w normie (<200mg/dl), to jego obniżenie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Większość pacjentów z klinicznie stwierdzoną miażdżycą ma stężenia obecnie uznawane za „normalne”. Dla porównania w słynnym badaniu The Framingham Heart Study przez 35 lat jego trwania nie odnotowano ani jednego zawału serca u nikogo z cholesterolem poniżej 150mg/dl. Właśnie dlatego wiodący eksperci medyczni postulują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi do wielkości nawet poniżej tego poziomu.
Zalecenia towarzystw kardiologicznych stawiają sprawę jasno: pierwszą linią walki z wysokim cholesterolem powinna być korekta stylu życia, oparta przede wszystkim o zmianę sposobu żywienia. Niestety badania naukowe wykazują, że zastosowanie się do standardowych zaleceń dietetycznych, polegających na stosunkowo małych zmianach, daje niewielkie efekty – stężenia cholesterolu spadają jedynie o kilka procent, co nie zatrzymuje rozwoju choroby. Drugim sposobem na obniżenie cholesterolu są specjalistyczne leki zwane statynami. Niestety wielu pacjentom doskwierają skutki uboczne związane z ich stosowaniem, a czasami nie udaje im się osiągnąć bezpiecznego poziomu cholesterolu nawet z użyciem tych leków.

Błędne koło? Nic bardziej mylnego!

Badania wykazują, że daleko idąca modyfikacja diety powoduje spadki cholesterolu na poziomie porównywalnym z lekami. Mówimy tu o zmianach na poziomie 30-40%! W najlepszym wypadku można więc myśleć o redukcji z na przykład 220 mg/dl do 130 mg/dl, co jest wartością rzadko spotykaną w społeczeństwach zachodnich (za to normą w tych obszarach świata, gdzie choroby serca praktycznie nie występują). Większość tego efektu można osiągnąć już po kilku tygodniach stosowania proponowanej przez nas diety. W dalszym etapie stosowania diety cholesterol będzie nadal stopniowo spadał, szczególnie w przypadku równoczesnej redukcji nadwagi (co przy naszej diecie odbywa się automatycznie).
Jak to działa? Bazę diety tworzymy z czterech grup produktów: owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych i roślin strączkowych. Cała reszta staje się dodatkami. Ale to nie wszystko. Okazuje się, że nawet takie szczegóły, jak na przykład wybór odpowiednich rodzajów zbóż, czy produktów o odpowiedniej zawartości błonnika rozpuszczalnego, mają wpływ na siłę końcowego efektu diety.

Zachęcamy do obejrzenia wywiadu z byłym prezydentem USA Billem Clintonem, dotyczącego podjętej przez niego w związku z chorobą serca, terapii żywieniowej (podobnej do tej, którą proponujemy naszym klientom):

Dr Esselstyn od ponad 20 lat prowadzi badania dotyczące możliwości cofnięcia choroby niedokrwiennej serca przy pomocy diety. Jego prace zyskały szerszy rozgłos odkąd jego pacjentem został były prezydent USA, Bill Clinton. Opowiada o tym, jak przy pomocy niskotłuszczowej diety, udało się mu cofnąć zmiany chorobowe u 24 pacjentów z tak zaawansowaną chorobą wieńcową, że rokowania niektórych przewidywały, że nie przeżyją kolejnych 12 miesięcy:

Źródła:
Allender S., Scarborough P., Peto V., Rayner M., British Heart Foundation Health Promotion Research Group, Department of Public Health, University of Oxford, Leal J., Luengo-Fernandez R., Gray A., Health Economic Research Group, Department of Public Health, University of Oxford: Mortality Statistics, w: European cardiovascular disease statistics 2008. European Heart Network, 2008
Grundtman C, Wick G. The autoimmune concept of atherosclerosis. Curr Opin Lipidol. 2011 Oct;22(5):327-34.
Roberts WC. The cause of atherosclerosis. Nutr Clin Pract. 2008 Oct-Nov;23(5):464-7.
Hunninghake DB, Stein EA, Dujovne CA, Harris WS, Feldman EB, Miller VT, Tobert JA, Laskarzewski PM, Quiter E, Held J. The efficacy of intensive dietary therapy alone or combined with lovastatin in outpatients with hypercholesterolemia. N Engl J Med. 1993 Apr 29;328(17):1213-9.
Ornish D, Scherwitz LW, Billings JH, Gould KL, Merritt TA, Sparler S, ArmstrongWT, Ports TA, Kirkeeide RL, Hogeboom C, Brand RJ. Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. JAMA 1998 December 16;280(23):2001-7.
Jenkins DJ, Kendall CW, Faulkner DA, Nguyen T, Kemp T, Marchie A, Wong JM, de Souza R, Emam A, Vidgen E, Trautwein EA, Lapsley KG, Holmes C, Josse RG, Leiter LA, Connelly PW, Singer W. Assessment of the longer-term effects of a dietary portfolio of cholesterol-lowering foods in hypercholesterolemia. Am J Clin Nutr. 2006 Mar;83(3):582-91.

Dane kontaktowe:

tel: 607 678 885
email:
info@jarmuz.com.pl

Dane adresowe:

Jarmuż Catering
ul. Suwak 4
02-676 Warszawa
NIP: 626-209-61-45