catering na receptę

Rak prostaty

Rak prostaty jest dość wyjątkowym nowotworem. Jest on obecny u ponad 80% mężczyzn powyżej 80-tego roku życia. Zdecydowanie częściej umiera się z rakiem prostaty niż na raka prostaty. Ryzyko jego wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem, szczególnie znacząco od 50. roku życia. Pierwszymi niepokojącymi objawami mogą być trudności w oddawaniu moczu, ból w kroczu i pojawienie się problemów w życiu intymnym.

Warto wiedzieć, że w wielu częściach świata ten rodzaj nowotworu jest bardzo rzadko spotykany. Wiele wskazuje na to, że ma to związek przede wszystkim ze stylem życia a w szczególności dietą. Cały czas trwają badania naukowe mające na celu szczegółowe zbadanie mechanizmów stojących za tym fenomenem: od wpływu diety na układ hormonalny aż po jej wpływ na tzw. ekspresję genów.
Standardowe zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nowotworem prostaty, opierające się na wprowadzaniu niewielkich zmian w sposobie żywienia, w dużo mniejszym stopniu wpływają na spowolnienie rozwoju choroby niż kompleksowe interwencje żywieniowe. Wyniki najbardziej spektakularnego badania naukowego w tym zakresie wykazują, że korekta stylu życia, opierająca się na zmianie sposobu żywienia na taki, jaki my oferujemy, jest w stanie pozwolić na uniknięcie zabiegów prostatektomii, radioterapii lub obniżania stężeń testosteronu co najmniej przez 2 lata. W innym badaniu udało się udowodnić, że poprzez zmianę trybu życia można wpływać na dezaktywację bądź aktywację genów odpowiedzialnych za rozwój nowotworu – innymi słowy okazuje się, że geny nie są naszym przeznaczeniem!

Nasza dieta jest oparta o nisko przetworzone produkty z niewielką zawartością tłuszczu. Zawiera ona optymalną kompozycję składników odżywczych, dzięki czemu „wyłącza” geny sprzyjające postępowi choroby i „włącza” te o działaniu ochronnym. Dodatkową jej korzyścią może być zwiększenie aktywności telomeraz – białek chroniących materiał genetyczny, a przez to potencjalnie korzystnych z punktu widzenia długowieczności. Kluczem do sukcesu wydaje się być również wysoka podaż fitozwiązków – substancji wytwarzanych przez układ odpornościowy roślin, odpowiedzialnych za ich kolor, smak i zapach. Okazuje się, że po spożyciu i nasz układ immunologiczny może je wykorzystać na swoje potrzeby, co pomaga mu „wrzucić piąty bieg” w walce z chorobą. Fitozwiązki mają wiele korzystnych działań: unieszkodliwiają związki rakotwórcze, chronią, a nawet naprawiają uszkodzony materiał genetyczny, utrudniają rozwój nowotworu, a także wspomagają niszczenie komórek nowotworowych.

Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami zaleca osobom po przebytej chorobie stosowanie zdrowego stylu życia, a przede wszystkim diety w celu zmniejszania ryzyka jej nawrotu. Nasza dieta to najlepszy wybór pod względem utrzymywania jak najwolniejszego rozwoju raka prostaty, zmniejszenia ryzyka wystąpienia jego agresywnej formy oraz nawrotu choroby u osób po przebytym nowotworze. W zależności od stanu osoby chorej i trybu leczenia, może ona być stosowana w porozumieniu z lekarzem prowadzącym dla jego wspomagania.

Zachęcamy do obejrzenia maksymalnie skondensowanego (3 minuty) wykładu Deana Ornisha – jednego z najwybitniejszych naukowców zajmujących się medycyną prewencyjną. Druga część poświęcona jest rewolucyjnemu badaniu, które wykazało w pełni kontrolowanych warunkach klinicznych, że styl życia wpływa na tzw. ekspresję genów odpowiedzialnych za rozwój nowotworu:

Źródła:
Bostwick, David G.; Eble, John N. (2007). Urological Surgical Pathology. St. Louis: Mosby. p. 468.
Joshi AD, Corral R, Catsburg C, Lewinger JP, Koo J, John EM, Ingles SA, Stern MC. Red meat and poultry, cooking practices, genetic susceptibility and risk of prostate cancer: results from a multiethnic case-control study. Carcinogenesis. 2012 Nov;33(11):2108-18.
World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington, DC: AICR, 2007
Richman EL, Stampfer MJ, Paciorek A, Broering JM, Carroll PR, Chan JM. Intakes of meat, fish, poultry, and eggs and risk of prostate cancer progression. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):712-21.
Freedland SJ, Aronson WJ. Dietary intervention strategies to modulate prostate cancer risk and prognosis. Curr Opin Urol. 2009 May;19(3):263-7.
Frattaroli J, Weidner G, Dnistrian AM, Kemp C, Daubenmier JJ, Marlin RO, Crutchfield L, Yglecias L, Carroll PR, Ornish D. Clinical events in prostate cancer lifestyle trial: results from two years of follow-up. Urology. 2008 Dec;72(6):1319-23.
Ornish D, Lin J, Daubenmier J, Weidner G, Epel E, Kemp C, Magbanua MJ, Marlin R, Yglecias L, Carroll PR, Blackburn EH. Increased telomerase activity and comprehensive lifestyle changes: a pilot study. Lancet Oncol. 2008 Nov;9(11):1048-57.
Richman EL, Carroll PR, Chan JM. Vegetable and fruit intake after diagnosis and risk of prostate cancer progression. Int J Cancer. 2012 Jul 1;131(1):201-10.

Dane kontaktowe:

tel: 517 636 830
email: info@jarmuz.com.pl

Dane adresowe:

Jarmuż Catering
NIP: 626-209-61-45
BDO: 000509387