catering na receptę

Nadciśnienie tętnicze

Według Międzynarodowego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego ciśnienie skurczowe powyżej 115 mmHg (więc nawet mieszczące się w normie <120 mmHg) jest odpowiedzialne za 13,5% przypadków przedwczesnej śmierci na świecie i za około połowę udarów i chorób serca.

Jak to możliwe, że zaburzenie polegające po prostu na przyspieszonym przepływie krwi ma aż tak poważne konsekwencje? Naczynia krwionośne wyściela śródbłonek – cienka, śliska warstwa, której zadaniem jest regulowanie ich napięcia i umożliwianie sprawnego przemieszczania się krwi, między innymi poprzez zapobieganie jej przywieraniu do ścian naczyń – podobnie jak teflon na patelni. Śródbłonek jest największym organem w ciele człowieka – swoją powierzchnią mógłby pokryć 6 kortów tenisowych! Przy nienaturalnie wysokim ciśnieniu oddziałują na niego siły, do których po prostu nie został zaprojektowany. Dzieje się wtedy z nim to samo, co z teflonem na patelni przy jej mało delikatnym użytkowaniu.

W 9 na 10 przypadków nadciśnienia standardowa procedura medyczna oznacza przyjmowanie leków przez całe życie. Nie istnieje żaden zabieg, który mógłby trwale rozwiązać ten problem, poza… trwałą zmianą diety i stylu życia! Oto jak wiele mają one do zaoferowania:

  • Dieta: spadek o 10-22 mmHg
  • Utrata masy ciała: spadek 0,5-2 mmHg/kilogram
  • Regularna aktywność fizyczna: spadek 4-9 mmHg
  • Ograniczenie spożywania alkoholu: spadek 2-8 mmHg

W praktyce oznacza to, że można uniknąć przyjmowania leków lub znacznie zmniejszyć dawki. Powyższe zmiany należy przeprowadzać w ścisłej współpracy z lekarzem – efekty naszej diety są tak silne, że już po kilku dniach jej stosowania prawdopodobnie będzie potrzebna pierwsza zmiana dawkowania.

Nasza dieta jest specjalnie skonstruowana, aby na wielu płaszczyznach oddziaływać na mechanizmy nadciśnienia i zmniejszać szkody w organizmie, które zdążyło już ono wywołać. Daje ona śródbłonkowi chwilę oddechu, dzięki czemu może on się zregenerować i stopniowo powrócić do swojej normalnej funkcji. W tym celu zapewnia ona wysoką podaż przeciwutleniaczy i fitozwiązków (substancji roślinnych o działaniu ochronnym). Co więcej, w oparciu o najnowsze dane naukowe, tak dobieramy produkty, aby w dużych ilościach znalazły się w niej grupy związków o najsilniejszym, korzystnym wpływie na ciśnienie tętnicze i funkcjonowanie śródbłonka. Podstawą terapeutycznego działania naszej diety jest optymalna kompozycja składników pokarmowych – tj. maksymalnie wysoka zawartość tych z nich, które bezpośrednio walczą z nadciśnieniem i ograniczona do minimum obecność czynników sprzyjających rozwojowi choroby.

Źródła:
Lawes CM, Vander Hoorn S, Rodgers A; International Society of Hypertension. Global burden of blood-pressure-related disease, 2001. Lancet. 2008 May 3;371(9623):1513-8.
Carretero OA, Oparil S. Essential hypertension. Part I: definition and etiology. Circulation. 2000 Jan 25;101(3):329-35.
Delichatsios HK, Welty FK. Influence of the DASH diet and other low-fat, high-carbohydrate diets on blood pressure. Curr Atheroscler Rep. 2005 Nov;7(6):446-54.
Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, Karanja N, Elmer PJ, Sacks FM; American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006 Feb;47(2):296-308.
Cassidy A, O’Reilly ÉJ, Kay C, Sampson L, Franz M, Forman JP, Curhan G, Rimm EB. Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):338-47.
Galleano M, Pechanova O, Fraga CG: Hypertension, nitric oxide, oxidants, and dietary plant polyphenols. Curr Pharm Biotechnol. 2010 Dec;11(8):837-48.

Dane kontaktowe:

tel: 607 678 885
email:
info@jarmuz.com.pl

Dane adresowe:

Jarmuż Catering
ul. Suwak 4
02-676 Warszawa
NIP: 626-209-61-45